Proteslagning

831 Justering av avtagbar protes 410(410)

832 Lagning av protes, tillsättning protestand, utan avtryck 1555(1360)

833 Rebasering av protes 2920(2775)

834 Lagning av protes där avtryck krävs 2430(2115)

835 Rebasering och lagning av protes 3485(3295)

836 Komplicerad lagning av protes 4305(4120)

Proteslagning

När tandprotes går sönder måste den lämnas till tandtekniker för lagning. Om protestand lossnar från tandprotesen det är bra att spara den och ta med den till tandläkare – ofta det går att tillsätta samma protestand tillbaka om den inte är skadat.

Vi rekommenderar alltid när tandprotes rengöres börja med att tappa vatten i handfatet – en vanlig händelse är att tandprotesen tappas i handfatet utan vatten och – KRAK – tandprotesen fraktureras.

När tandprotes rengöres vi rekommenderar använda ljummet vatten och tandborste utan tandkräm för rengöring. Om Du vill göra tandprotesen extra ren vanlig handdiskmedel ger god effekt.

Använd inte maskindiskmedel eller placera tandprotes i en diskmaskin – värmen och maskindiskmedlet förstör tandprotesen.

Om tandsten fastnar på tandprotesen det går att ta bort tandsten hemma med hjälp av protesrengöringsmedel ( Corega m.fl.)

Med tiden kan hända att tandprotesen inte längre vill sitta på plats. Ofta detta beror på att slemhinnan och underliggande käkbenet förändras med tiden och då passar ej tandprotesen längre lika bra på slemhinnan.

En första hjälp kan vara att använda någon form av protesfixativ – protesklister – som placeras mellan tandprotesen och slemhinnan.

Vi rekommenderar dock låta tandtekniker göra rebasering på tandprotesen. ( Tandläkaren placerar silikonbaserat avtrycksmaterial under tandprotesen, placerar tandprotesen på plats och låter avtrycksmaterialet stelna. Därefter tandtekniker kan gjuta nytt akrylat under tandprotesen så att den återigen passar på slemhinnan. )

%d
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close